Het Verschil Tussen Pijn en Leed
- Amber van Zalk
- Mar 17
- 1 min read
Updated: Mar 18
Pijn. We doen er alles aan om het te vermijden. Onze neiging om pijn uit de weg te gaan is zelfs sterker dan onze overlevingsdrang. En toch is pijn onvermijdelijk. Het Boeddhisme stelt dit al eeuwenlang als een vast gegeven: hoe graag we ook anders willen, het hoort bij het leven. Pijn komt in vele vormen—zowel fysiek als mentaal. Maar hoewel pijn onontkoombaar is, hebben we wél invloed op hoe intens we het ervaren.
Hier komt mindset om de hoek kijken: onze gedachten kunnen pijn verzachten of juist verergeren. En wanneer pijn verhardt, wordt het leed. Leed is onnodige pijn. Lijden komt voort uit de geest. Het ontstaat wanneer we onze aandacht blijven richten op de pijn, erin blijven hangen. Begrijp me niet verkeerd: gevoel wil gevoeld worden, en dat geldt ook voor pijn. Het is niet de bedoeling om het te negeren. Maar hoe we ermee omgaan, maakt het verschil.
De sleutel? Geen verhalen creëren rondom het gevoel. Ons verstand zoekt logica, probeert de pijn te plaatsen door er een narratief van te maken. Dit is een overlevingsmechanisme en volledig natuurlijk. Maar hier hoeven we niet blind in mee te gaan. Weerstand bieden is niet de oplossing, bewustzijn wél.
Zoals altijd draait het om zelfbewustzijn. Wie ben jij in relatie tot je pijn? Zelfanalyse is een kunst—en de grootste sleutel tot groei.
Dus, wat is het cruciale verschil? Pijn is onvermijdelijk. Leed is vermijdbaar.
Wil jij ontdekken hoe je minder lijdt en meer leeft? Tijdens coaching begeleid ik je om jouw innerlijke kracht aan te boren en anders naar pijn te kijken.

Comments